2011. február 9., szerda

Rusztikus galette és néhány elmaradás

Pizza helyett, viszonylag kevés időráfordítással és néhány alapanyagból. (És még pie forma sem kellett hozzá!)

Galette karamellizált hagymával, sajttal és sonkával
Eredetileg azon gondolkodtam, hogy pizzát kellene készíteni, de hát azt dagasztani meg keleszteni kell; az alatt az idő alatt félig (sőt, majdnem teljesen!) el is készültek a galettek, amik most kifejezetten jól estek egy pohár fehér borral. Nemcsak így szerdán jön jól egy könnyű vacsira, de traccsparty-n vagy egy tavaszi pikniken is megállná a helyét. A töltelék variációknak pedig csak a képzelet szabhat határt!

Galette gombával és sajttal

Nálunk ma két féle készült; az egyikbe karamellizált hagyma és reszelt Gouda sajt került a tetejére pedig sonka szeletek és néhány csík kaliforniai paprika, a másikba pedig gomba a tetjén sok-sok sajttal. A tésztája készülhet pâte brisée-ből is, de mivel nem volt kéznél vaj, ma olíva olajjal készült és nagyobb részben teljes kiőrlésű lisztből.

Hozzávalók: (2 kisebb galette-hez)
A tésztához:
- Kb. 4 dl liszt+liszt a nyújtáshoz
- 0,5 dl olíva olaj
- 0,5 dl víz
- 1 tojás
- só (kb. fél kávéskanálnyi)

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, kicsit kilapítjuk és beteszzük a hűtőbe, amíg a töltelék készül.

A töltelékhez:
1. Hagymás-sajtos:
- 1  nagy hagyma felkarikázva
- 10 dkg reszelt sajt (nálam Gouda)
- 2 ek olíva olaj
- só, bors (+egy pici balzsamecet, ha szeretjük)
(+nálam néhány szelet sonka és kaliforniai paprika csík a tetejére)

Az olajon pirítsuk, karamellizáljuk a hagymát, a végén sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá egy pici balzsamecetet. Tegyük félre hűlni.

2. Gombás-sajtos:
- 1 kisebb hagyma felkarikázva
- 15-20 dkg gomba felszeletelve
- 1-2 ek olaj
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors, petrezselyemzöld
- reszelt sajt a tetejére ízlés szerint

Az olajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és süssük kevergetve 1-2 percig. Utána adjuk hozzá a gombát és pároljuk meg, majd süssük zsírjára, közben sózzuk-borsozzuk, majd a legvégén keverjük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet.

Ezután nyújtsuk ki a tésztákat kerekre, tegyük tepsibe őket és jöhet az összeállítás!
1. A karamellizált hagymát rétegeljük a reszelt sajttal, legfelülre sajt kerüljön! (Nálam sonka szeletek  lettek felül, csak hogy halmozzuk az élvezeteket.)
2. A hagymás gombás tölteléket halmozzuk a másik galette közepére, a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal.
3. Mindkét galette széleit hajtsuk a töltelékre úgy, hogy a töltelék nagyobb része szabadon maradjon! Valahogy így nézzen ki:
4. 170 fokos sütőben süssük meg!


( A galette egy francia, kerek ropogós tésztából készülő pite-féleség; lehet édes és sós is.)

És akkor most jöjjenek az elmaradások!
Mostanában Cafe Cinnamon eléggé el van havazva; még a blogot is csak tegnap volt időm megnézni a héten.
Fogadott is meglepetés!!!!!
Először is Réká-tól és Amitól kaptam egy virtuális ölelés díjat, amit ezúton szeretnék küldeni:

1. Rozmaring és Ibolyá-nak, mert szeretem az ételei sokszínűségét és a szép képeit.
2. Beastie-nek, aki férfi létére csodákat művel a konyhában!
3. Ms Teá-nak, aki teákról ír blogot és a teakultúrát (van tea az "LP-n" kívül is!) népszerűsíti.
   (Remélem, egyre nagyobb sikerekkel!)
4. Kísérleti Konyhá-nak, mert szeretem az érdekes ötleteit (én is szeretek kísérletezgetni!)
5. Szilvi-nek, mert élvezettel olvasom mindig a dessezert receptjeit, és mert nagyon-nagyon tetszik a blogod neve!

Szabályok:
Küldd tovább öt embernek, linkeld be a nevüket, és egy pár szóban írd le, hogy miért kedveled őket, a blogot, és küldesz egy virtuális ölelést.

Persze sok más bloggert is szívesen ölelnék még, de úgy látom, hogy már legtöbben megkapták ezt a díjat!

Aztán jött a Gasztroboxtól egy e-mail, hogy az egyik receptem, a  Bibimbap nyerte a Gasztroboxon a hónap receptje díjat. Ismeretlenül is köszönöm szépen azoknak, akik erre a receptre szavaztak! Nagy meglepetés volt a díj!

5 megjegyzés:

  1. Nagyon kedves dolog ez itt, ez a sok jó gondolat meg figyelemmel kísérés, meg minden. Köszönöm, köszönöm. Gratula a gazstoboxos díjhoz, tök jó. Meg ehhez a galette-hez is :) meg kéne csinálnom....

    VálaszTörlés
  2. Szia! Tőlem is kaptál egy díjat. Biztosan megkaptad már, de nem tudtalak kihagyni. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a megtiszteltetést! És egyúttal gratulálok a bloghoz és a hónap receptje díjhoz! Külön pirospont a matchás receptekért!
    Köszi!
    MsTea
    http://tealevelek.blog.hu

    VálaszTörlés
  4. szia! köszönöm szépen, nagyon tetszik a blogod!

    VálaszTörlés