2011. november 5., szombat

Elköltöztem...

Elköltöztem.
Új címem: www.wannabechef.eu

Megtaláltok továbbá a Facebook-on is, wannabe chef-ként. Azok között, akik csatlakoznak a Facebook oldalhoz és megosztják az ismerőseik között, a Dzsem pékség ajándékát, 2 személyre szóló reggeli/uzsonna meghívást sorsolunk ki, amint elértük a 100 követőt. Gyertek!

Az itt szereplő recepteket hamarosan átköltöztetem az új site-ra, ahol sok újdonsággal is találkozhattok, sőt, hamarosan egy részletesebb ismertető következik majd "a japán ebédes doboz"-ról, a bentóról!


2011. február 24., csütörtök

A fehér csoki és a zöld tea csodálatos találkozása

Szeretem a zöld teákat. A kínai zöld teák lehet, hogy ízre változatosabbak, de én jobban szeretem a japán termőhelyekről származó zöld teákat, mert van bennük valami leírhatatlan, definiálhatatlan íz, ami minden japán teában ott van valahol, viszont más teákban nincs. Nem tudom megfogalmazni, hogy milyen ez az íz. Csak annyit tudok rá mondani, hogy finom. Szeretem ezt az ízt hidegen, melegen és édességekben is. Japánban volt szerencsém nagyon sokféle zöld teás (macchás) desszertet megkóstolni, és annyira megszerettem, hogy itthon is készítek néha zöld teás süteményeket (lásd pl. itt).
Ms Tea kérésére készítettem ezt a tortácskát, ami a zöld tea és a fehér csoki csodálatos találkozása. 
Lehet, hogy elfogult vagyok, de nem gyönyörű ez a színkonbináció?
A zöld tea -piskóta és maccha mousse formában - szinte körülöleli a könnyed fehér csokis mousse-t és az eredmény egy könnyed, nem túl édes, ámde megjelenésében és a zöld tea friss, tiszta íze miatt egy különleges desszert. Ez a maccha- és fehér csoki mousse-os torta.
Ajánlom mindenkinek, aki valami igazán könnyed, különleges desszertre vágyik! A recept hamarosanolvasható lesz Ms Tea blogjában.

2011. február 18., péntek

Nosztalgia desszert: Meleg csokis süti borsos vanília fagyival

Tegnap voltunk a Starbucks-ban. Egy konkrét ok van, amiért szeretem a Starbucks-ot és az a szója tejes latte. (Amikor ezt K meghallotta, el is szörnyülködött, de tényleg jó. Szerintem legalábbis.) Nem mondom, a sütik is jól néznek ki, de:
1. Miért adjak 990 Ft-ot 1 (azaz EGY) szelet tortáért? Vagy - ha jól emlékszem - 550 Ft-ot 1 fahéjas tekercsért?
2. Minden süti elég nagy adag (teszem hozzá, szerintem). Ha valaki pl. ebéd után ugrik be kávézni, nem akar egy fél kilós tortaszeletet megenni, ugye?
A tegnapi kávézáskor eszünkbe is jutottak a "régi szép idők", amikor még valamelyik japán Starbucks-ban kávézgattunk... Hűűűűű, hogy vártuk mindig! Főleg azért, mert ott lehetett igazi erős eszpresszót kapni! Meg maccha (zöld teás) lattét is. (Jegesen és melegen is.) Meg mindig voltak szezonális sütik és italok is. Limitált kiadású ez, limitált kiadású az. A tél egyik limitált sütije volt pl. a meleg, nagyon csokis süti borsos vanília fagyival és grapefruit szósszal! (A bors csak éppen-éppen érzett a fagyin, egyáltalán nem volt zavaró; a süti nem volt édes és az egészet jól kiegészítette a savanykás öntet.)
Szóval ezektől az emlékektől vezérelve ma délután sütöttem is pár nagyon csokis sütit, bekevertem a borsos fagyit és megfőztem a - nem grapefruit, hanem - vérnarancs szirupot. A holnapi traccsparty előtt máris letesztelve! Hmmm, nekem bejön ez a durván csokis íz!
A recept előtt elmondanám, hogy ez a desszert - végül is - elkészíthető bármilyen nagyon csokis brownie-ból is, a lényeg, hogy a süti langyos legyen. Aki fél a borsos vanília fagyitól, használjon sima vanília fagyit. Vérnarancs helyett rózsaszín grapefruit-ból vagy gránátalma léből is elkészíthetjük a szirupot!

Hozzávalók:

A sütihez (kb. 10 db muffin szerűség lesz belőle):
- 10 dkg étcsoki apró kockákra vágva (nálam 70%-os kakaó tartalmú)
- 5-6 dkg kakaó por
- 7 dkg liszt (most teljes kiőrlésű)
- 20 dkg cukor (nálam sötét barna)
- 22 dkg olvasztott, langyos vaj
- 2 tojás
- 1 kk vanília kivonat
- 1 csipet só

1. 180 fokra előmelegítettema  sütőt, egy miffin formát kikentem olvasztott vajjal, majd kakaóoporral bekakaóporoztam a formát (úgy, ahogy liszttel szokták).
2. A cukrot a vajjal jól kikevertem, egyenként hozzá adtam a tojásokat és a vanília aromát.
3. A 2.-hez szitáltam és kevertem a kakaó+liszt+só keveréket három részletben.
4. A 3.-hoz kevertem (fakanállal) az apróra vágott csokit, a masszát (ami nyersen is fincsi!) bele kanalaztam a muffin formába (kb. a forma 2/3-ig legyen massza).
5. 18-20 percig sütöttem (vigyázzunk, meg ne égjen!), kivettema  sütőből, hagytam egy kicsit hűlni a formában, majd egy tálcára borítottam a kész sütiket.
(Azért írok sütit, mert nem muffinok, nem is fognak "memgőni" sütés közben.)

A vérnarancs sziruphoz:
Vérnarancs lé-cukor 2:1 arányban, tehát:
- 2 dl vérnarancs lé1 dl kristálycukor.
Ezt főzzük, és amikor már besűrűsödött, és amikor egy tányérra cseppentve nem folyik el, akkor kész is a szirup.

A borsos vanília fagyihoz:
Ízlés szerint keverjünk őrölt fekete- és rózsaborsot vanília fagyihoz.

Összeállítás:
A süti tetejére tegyünk egy gombóc fagyit, és csöpögtessünk köré a szirupból. A fagyit is nyakon önthetjük a sziruppal, nem rontja el! És KÉSZ!
A végeredmény egy nagyon csokis süti lesz, amit könnyű elkészíteni.

2011. február 9., szerda

Rusztikus galette és néhány elmaradás

Pizza helyett, viszonylag kevés időráfordítással és néhány alapanyagból. (És még pie forma sem kellett hozzá!)

Galette karamellizált hagymával, sajttal és sonkával
Eredetileg azon gondolkodtam, hogy pizzát kellene készíteni, de hát azt dagasztani meg keleszteni kell; az alatt az idő alatt félig (sőt, majdnem teljesen!) el is készültek a galettek, amik most kifejezetten jól estek egy pohár fehér borral. Nemcsak így szerdán jön jól egy könnyű vacsira, de traccsparty-n vagy egy tavaszi pikniken is megállná a helyét. A töltelék variációknak pedig csak a képzelet szabhat határt!

Galette gombával és sajttal

Nálunk ma két féle készült; az egyikbe karamellizált hagyma és reszelt Gouda sajt került a tetejére pedig sonka szeletek és néhány csík kaliforniai paprika, a másikba pedig gomba a tetjén sok-sok sajttal. A tésztája készülhet pâte brisée-ből is, de mivel nem volt kéznél vaj, ma olíva olajjal készült és nagyobb részben teljes kiőrlésű lisztből.

Hozzávalók: (2 kisebb galette-hez)
A tésztához:
- Kb. 4 dl liszt+liszt a nyújtáshoz
- 0,5 dl olíva olaj
- 0,5 dl víz
- 1 tojás
- só (kb. fél kávéskanálnyi)

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, kicsit kilapítjuk és beteszzük a hűtőbe, amíg a töltelék készül.

A töltelékhez:
1. Hagymás-sajtos:
- 1  nagy hagyma felkarikázva
- 10 dkg reszelt sajt (nálam Gouda)
- 2 ek olíva olaj
- só, bors (+egy pici balzsamecet, ha szeretjük)
(+nálam néhány szelet sonka és kaliforniai paprika csík a tetejére)

Az olajon pirítsuk, karamellizáljuk a hagymát, a végén sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá egy pici balzsamecetet. Tegyük félre hűlni.

2. Gombás-sajtos:
- 1 kisebb hagyma felkarikázva
- 15-20 dkg gomba felszeletelve
- 1-2 ek olaj
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors, petrezselyemzöld
- reszelt sajt a tetejére ízlés szerint

Az olajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és süssük kevergetve 1-2 percig. Utána adjuk hozzá a gombát és pároljuk meg, majd süssük zsírjára, közben sózzuk-borsozzuk, majd a legvégén keverjük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet.

Ezután nyújtsuk ki a tésztákat kerekre, tegyük tepsibe őket és jöhet az összeállítás!
1. A karamellizált hagymát rétegeljük a reszelt sajttal, legfelülre sajt kerüljön! (Nálam sonka szeletek  lettek felül, csak hogy halmozzuk az élvezeteket.)
2. A hagymás gombás tölteléket halmozzuk a másik galette közepére, a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal.
3. Mindkét galette széleit hajtsuk a töltelékre úgy, hogy a töltelék nagyobb része szabadon maradjon! Valahogy így nézzen ki:
4. 170 fokos sütőben süssük meg!


( A galette egy francia, kerek ropogós tésztából készülő pite-féleség; lehet édes és sós is.)

És akkor most jöjjenek az elmaradások!
Mostanában Cafe Cinnamon eléggé el van havazva; még a blogot is csak tegnap volt időm megnézni a héten.
Fogadott is meglepetés!!!!!
Először is Réká-tól és Amitól kaptam egy virtuális ölelés díjat, amit ezúton szeretnék küldeni:

1. Rozmaring és Ibolyá-nak, mert szeretem az ételei sokszínűségét és a szép képeit.
2. Beastie-nek, aki férfi létére csodákat művel a konyhában!
3. Ms Teá-nak, aki teákról ír blogot és a teakultúrát (van tea az "LP-n" kívül is!) népszerűsíti.
   (Remélem, egyre nagyobb sikerekkel!)
4. Kísérleti Konyhá-nak, mert szeretem az érdekes ötleteit (én is szeretek kísérletezgetni!)
5. Szilvi-nek, mert élvezettel olvasom mindig a dessezert receptjeit, és mert nagyon-nagyon tetszik a blogod neve!

Szabályok:
Küldd tovább öt embernek, linkeld be a nevüket, és egy pár szóban írd le, hogy miért kedveled őket, a blogot, és küldesz egy virtuális ölelést.

Persze sok más bloggert is szívesen ölelnék még, de úgy látom, hogy már legtöbben megkapták ezt a díjat!

Aztán jött a Gasztroboxtól egy e-mail, hogy az egyik receptem, a  Bibimbap nyerte a Gasztroboxon a hónap receptje díjat. Ismeretlenül is köszönöm szépen azoknak, akik erre a receptre szavaztak! Nagy meglepetés volt a díj!

2010. november 21., vasárnap

Színes franciás rakott krumpli sült csirkével


Amikor ezen a site-on megláttam a képeket ma reggel, rögtön tudtam, hogy ezt az ételt el kell készítenem! Egy ilyen szürke novemberi napon, mint a mai, kifejezetten kedélyállapot javító egy ilyen színes étel, ráadásul miután bekerül a sütőbe, már nem kell vele foglalkozni, csak sütni 45-50 percig és kész!

A "franciás rakott krumplihoz" (Gratin Dauphinois) igazából csak felkarikázott krumpli kell, de a receptben szereplő édeskrumpli és retek sem rontotta el, ráadásul a rétegezett zöldségek nagyon jól mutattak együtt.


Hozzávalók (3-4 kisebb adaghoz):

3 közepes krumpli
3 retek
1 kicsi édesburgonya (vagy egy nagynak a fele)
120 ml tej
120 ml tejszín
1 ág kakukkfű
5 zsálya levél apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
reszelt sajt (én Pannóniát használtam)
só, őrölt fehér bors, szerecsendió, vaj a tepsi kikenéséhez

Először felforraltam a tejszínt és a tejet a fokhagymával és a kakukkfűvel, majd lezártam alatta a gáz, lefedtem. Amíg a tejszínes tejben ázott a fokhagyma és a kakukkfű, megtisztítottam a zöldségeket és uborkaszeletelőn hajszál vékonyra szeleteltem őket. Utána kivajaztam egy tepsit (20X25 cm) és váltakozva beletettem a zöldségeket; egy sor krumpli karika-egy sor retek-egy sor édesburgonya sorrendben. Utána sóztam, borsoztam a zöldség rétegeket, meghintettem egy csipet szerecsendióval és az apróra vágott zsálya levéllel. Olyan szép színes volt a tepsi, hogy sajnáltam ráönteni a tejszínes tejet (amit először leszűrtem); úgy éreztem, hogy a tej csak elrontja ezt a szép, színes képet!
Miután a tejszínes tej is a zöldségekre került, lefedtem alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöttem a csirke társaságában. Az utolsó 10 percre levettem a fóliát, megszórtam a tetejét reszelt sajttal. (Utána egy kis banános sajttortát is ettünk.)