2010. november 21., vasárnap

Színes franciás rakott krumpli sült csirkével


Amikor ezen a site-on megláttam a képeket ma reggel, rögtön tudtam, hogy ezt az ételt el kell készítenem! Egy ilyen szürke novemberi napon, mint a mai, kifejezetten kedélyállapot javító egy ilyen színes étel, ráadásul miután bekerül a sütőbe, már nem kell vele foglalkozni, csak sütni 45-50 percig és kész!

A "franciás rakott krumplihoz" (Gratin Dauphinois) igazából csak felkarikázott krumpli kell, de a receptben szereplő édeskrumpli és retek sem rontotta el, ráadásul a rétegezett zöldségek nagyon jól mutattak együtt.


Hozzávalók (3-4 kisebb adaghoz):

3 közepes krumpli
3 retek
1 kicsi édesburgonya (vagy egy nagynak a fele)
120 ml tej
120 ml tejszín
1 ág kakukkfű
5 zsálya levél apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
reszelt sajt (én Pannóniát használtam)
só, őrölt fehér bors, szerecsendió, vaj a tepsi kikenéséhez

Először felforraltam a tejszínt és a tejet a fokhagymával és a kakukkfűvel, majd lezártam alatta a gáz, lefedtem. Amíg a tejszínes tejben ázott a fokhagyma és a kakukkfű, megtisztítottam a zöldségeket és uborkaszeletelőn hajszál vékonyra szeleteltem őket. Utána kivajaztam egy tepsit (20X25 cm) és váltakozva beletettem a zöldségeket; egy sor krumpli karika-egy sor retek-egy sor édesburgonya sorrendben. Utána sóztam, borsoztam a zöldség rétegeket, meghintettem egy csipet szerecsendióval és az apróra vágott zsálya levéllel. Olyan szép színes volt a tepsi, hogy sajnáltam ráönteni a tejszínes tejet (amit először leszűrtem); úgy éreztem, hogy a tej csak elrontja ezt a szép, színes képet!
Miután a tejszínes tej is a zöldségekre került, lefedtem alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöttem a csirke társaságában. Az utolsó 10 percre levettem a fóliát, megszórtam a tetejét reszelt sajttal. (Utána egy kis banános sajttortát is ettünk.)